Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Φροντίδα και Συντήρηση των χαλαζιακών πάγκων

Για να διατηρηθεί ο χαλαζιακός πάγκος για πολλά χρόνια αναλλοίωτος θα πρέπει να προσέχετε μερικά μικρά απλά βασικά πράγματα.

Ο πάγκος της κουζίνας επειδή έρχεται σε επαφή με πολλών ειδών υλικά και βρωμιές θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και επιμελώς για να μη δημιουργούνται μόνιμοι λεκέδες αλλά και για την διατήρηση της υγιεινής του χώρου.

  1. Χρησιμοποιούμε πάντα ουδέτερο καθαριστικό ποτέ αλκαλικά χλωρίνες οξέα και δραστικά χημικά τα όποια διαβρώνουν τα φυσικά και τεχνητά πετρώματα.
  2. Για πολύ δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιούμε τοπικά οινόπνευμα πάνω σε ένα καθαρό μαλακό πανί.
  3. Για να απολυμάνουμε όλη την επιφάνεια του πάγκου βάζουμε ½ ποτηράκι οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερού.
  4. Τα καθαριστικά εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό μαλακό πανί (να μη μαδά η να αφήνει χνούδια).
  5. Τέλος ξεπλένουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό σκέτο νερό.
  6. Σαπούνι και νερό σε τακτικά διαστήματα για να κρατήσει την γυαλάδα του.
  7. Δεν κόβουμε με μαχαίρι απ ευθείας συνίσταται ένα ξύλο κοπής.

Λεκέδες που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο:

  • λιπαρά,
  • λεμόνι,
  • ντομάτα,
  • ξύδι,
  • καφές,
  • κρασί,
  • πατζάρια.

Οι παραπάνω ουσίες πρέπει να καθαρίζονται γρήγορα για να μην προκληθεί λεκές στον πάγκο.

Πάνω από 100 βαθμούς κελσίου τα μαγειρικά σκεύη δεν τα ακουμπάμε απ ευθείας.

Οποιαδήποτε κακομεταχείριση τεχνητού η φυσικού πετρώματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημίες για τις οποίες δεν ευθύνεται ο κατασκευαστής (πατάμε πάνω, χτυπάμε η σέρνουμε βαριά αντικείμενα κτλ.)

Κακή μεταχείριση νοείται αυτή που δεν συμβαδίζει με την κατ έξοχη χρήση ενός πάγκου εργασίας.